Asi každý z nás se snaží jíst alespoň trochu zdravě. Jistě, čas od času si zajdeme do fast foodu, k večeři si dáme pizzu, ale snažíme se to vyvážit alespoň nějakým podílem zdravých potravin. Ty obvykle nakupujeme v klasických obchodech.
Asi nejběžnějším příkladem toho, co se pokládá za zdravé, je ovoce a zelenina. I ty si kupujeme klasicky v supermarketech. Proč bychom také měli chodit jinam, když tu můžeme koupit vše, co potřebujeme, na jednom místě.
Dále jsou tu pak doplňky, věci, které si občas dáme během dne. Mohou to být například oříšky, nebo pokud jde o tu méně zdravou variantu, brambůrky. Ani jedno však není ideální, neboť obojí bývá poměrně silně solené. A ačkoliv naše tělo určité množství soli potřebuje, příliš velké množství také není dobré. Jen se zeptejte vašich ledvin.
Jako zdravá varianta bývají doporučovány mungo klíčky https://www.nakliceno.cz/mungo/ či výhonky. Jde o rostlinku, která poněkud připomíná hrášek. Prodává se již v naklíčeném stavu, obvykle na papírovém tácku v plastovém průhledném obalu.
Mělo by se jednat o zcela zdravou variantu, kterou můžeme jíst, aniž bychom si nějak ublížili. Je tomu ale skutečně tak? Nebo i zde jsou nějaká rizika?
Předně je třeba upozornit na fakt, že podobně jako již zmíněný hrášek bobtná, pokud přijde do kontaktu s vodou. Doporučuje se tedy, stejně jako u syrového hrášku, krátce před a po konzumaci nepít, zvláště pokud sníte větší množství.
Další věcí, kterou je potřeba si uvědomit, je konzervace tohoto produktu. Pokud máte byť jen trochu zkušeností se zahradničením, víte, jak rychle postupuje růst semínek poté, co se objeví první klíček. Přesto zde vydrží poměrně dlouhou dobu v nezměněném stavu, aniž by dále rostly či hnily. Toho je dosaženo pomocí konzervantů a konzervačních technik.
Jak je tedy vidět, měli bychom i toto brát s rezervou a skutečně přemýšlet, co je opravdu ke konzumaci vhodné.