Dle statistik zapříčinily špatné stravovací návyky v roce 2017 smrt jedenácti milionů lidí, čímž dalece překonaly i negativní vliv kouření. Tabák měl oproti tomu na svědomí „pouhých“ osm milionů životů. Nezdravě na lidský organismus působí především potraviny, které mají vysoký obsah cukru, tuku a energie, a obsahují málo jiných živin, například vitamínů, minerálů nebo vlákniny. Nadměrná konzumace takového jídla se může projevit mnoha způsoby, od zažívacích potíží po vážné stavy.
Mezi nejběžnější následky patří:
- Obezita. Dojde k tak vysokému energetickému příjmu, že jej tělo není schopno zužitkovat. Energii proto ukládá ve formě tukových zásob. Problém pak prohlubuje i sedavější styl života většiny lidí.
- Cukrovka. Se zvýšenou konzumací nezdravé stravy se zvyšuje i rezistence k inzulinu, čímž dochází k rozvoji diabetu druhého typu.
- Vysoký cholesterol a kardiovaskulární onemocnění. Pokrmy obsahující nadbytek trans-nenasycených mastných kyselin zvyšují takzvaný zlý LDL cholesterol. Důsledkem vysoké hladiny cholesterolu jsou poté právě choroby oběhové soustavy.
- Vitaminové deficity. Týká se hlavně lidí, jejichž jídelníček je úzký, a složený převážně z nutričně málo hodnotných potravin. V takových případech byly zaznamenány i závažné a nevratné jevy zahrnující oslepnutí, či ztrátu sluchu.
Podle několika studií je nezdravé jídlo navíc návykové, a to srovnatelnou měrou, jako heroin a jiné drogy. Vědci popsali abstinenční příznaky po vyloučení nezdravé potravy z jídelníčku jak u zvířat, tak i u lidí. Zároveň se domnívají, že špatné stravování může vést i k depresím.
Mechanismus, kterým by se tak dělo, ale není dosud objasněn, stejně jako není jistá příčina a důsledek. Stejně dobře je totiž možné, že neštěstí, smutek a deprese podporují touhu tyto pocity jednoduše zajíst něčím nezdravým.