Perníčky patří mezi ty druhy vánočního pečiva, které pečeme jako první, protože teprve správně odleželé mají tu nejlepší chuť. Typické je pro ně perníkové koření, mezi které patří například skořice, citrónová kůra, zázvor, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, fenykl, koriandr, vanilka, muškátový květ nebo oříšek. Pro lepší barvu se přidává kakao nebo káva. V tom správném složení pak vytvoří onu typickou kouzelnou chuť a vůni, která nám pomáhá k příjemnému zasnění se. Právě u pohádek, kterých je o Vánocích pěkná řádka. A o tom, že jsou perníky a perníčky opravdu pohádkové, svědčí pohádka O perníkové chaloupce nebo častý výjev v pohádkách, kdy zamilovaný mládenec přinese své milé z pouti perníkové srdce z lásky.
Recept na drobné perníčky
Potřebujeme:
-
500 g hladké mouky
-
1 balíček prášku do perníku
-
250 g práškového cukru
-
2 vejce
-
2 lžíce medu
-
1 – 2 lžíce mléka
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr a prášek do perníku. Vše dobře promícháme a uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce, přidáme 2 lžíce rozpuštěného medu a mléka. Pomalu vypracujeme tuhé těsto. Necháme ho přes noc odpočinout (cca 12 hodin). Poté vyválíme na vále placku a vypichujeme formičkami tvary květin, listů, stromků, hvězdiček aj. Necháme ještě několik hodin odpočinout. Pak je vyložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě asi 10 minut při 180 °C. Hotové perníčky zdobíme například mandlemi, vlašskými, lískovými ořechy nebo bílkovou polevou. Polevu ušleháme z jednoho bílku a 70 g cukru do zhoustnutí. Pomocí zdobičky nebo cukrářského sáčku se zdobicí špičkou pak podle fantazie tvoříme nejrůznější malůvky. Perníčky je dobré uskladnit do hliněného hrnce nebo krabice vyložené alobalem. Teprve dobře odleželé, tj. asi po 10 – 14 dnech, mají tu správnou chuť. Některé perníčky můžeme třeba na stužce zavěsit i na vánoční stromeček.