Nezdravé potraviny jsou velkým rizikem pro naše zdraví


Co to vůbec nezdravé potraviny jsou? Jedná se o potraviny, které mají nízkou nutriční hodnotu, což je třeba nízký obsah vlákniny, vitamínů, nebo minerálů. Na druhou stranu mají však vysoký obsah kalorií a také nasycených tuků či jednoduchých cukrů. Většinou si toto jídlo spojujeme s podniky rychlého občerstvení. Ano, jídlo tam dostaneme rychle, ale málokdy o něm můžeme říct, že je skutečně kvalitní. Což ovšem neznamená, že by se nedalo vybrat jídlo z rychlého občerstvení, které bude zdravé, nebo že si jednou za čas nemůžete dát jídlo, na které máte opravdovou chuť. Jen by se to nemělo stát pravidlem. Občasná konzumace nezdravého jídla sice neuškodí, ale zařazovat je pravidelně do svého jídelníčku, nebo stavět svůj jídelníček přímo na nich, není dobrý nápad.

burger

Studie nám totiž ukázali, že pravidelná konzumace nezdravých potravin vede k zvýšeným rizikům nejrůznějších onemocnění, jako jsou onemocnění srdce, cév, cukrovka, problémy s játry, poruchy erekce nebo dokonce některé druhy rakoviny. Mohou se objevit i zánětlivé onemocnění, jako je akné. Zvýšený příjem cukru vám může poškodit chrup, vysoký obsah soli v potravě zase vést k rozvoji migrén. Dokonce studie ukázali, že pravidelná konzumace nezdravého jídla může vést ke zvýšenému riziku, že se u vás objeví deprese. Jak se tedy stravovat, abyste všechny tyto rizika eliminovali?

salát

Především s rozumem. Nic se nemá přehánět, ani zdravá strava. Dejte si záležet na tom, aby alespoň polovinu vašeho talíře tvořilo ovoce a zelenina, čímž získáte potřebné vitamíny. Věci z obilovin nahraďte věcmi z celozrnné mouky. Konzumujte mléčné výrobky, které jsou polotučné, nebo zcela bez tuku. U bílkovin dbejte na to, aby byly kvalitní a libové, bez zbytečného tuku. Vyhněte se zcela slazeným nápojům, místo nich si dopřejte čistou vodu, kterou můžete případně dochutit ovocem.